Pegasus

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Interreg Mediterranean 2014-2020

Samooskrba z električno energijo in lokalna omrežja postajajo vedno pomembnejši dejavnik pri načrtovanju rabe električne energije. Pri vzpostavitvi lokalnih oziroma tako imenovanih mikro omrežij je potrebno upoštevati številne dejavnike, tako na strani proizvodnje kot pri uporabnikih. V okviru projekta PEGASUS se izvajajo simulacije delovanja mikro omrežij, preučujejo in iščejo optimalne rešitve, ki bodo omogočale nov pristop k načrtovanju in vodenju električnih omrežij in elektroenergetskega sistema. Načrtovanje in delovanje mikro omrežij bo eksperimentalno izvedeno na 7 pilotnih območjih. Na podlagi rezultatov bodo lokalne skupnosti lažje vzpostavile operativne ukrepe za uvedbo mikro omrežij, katerih cilj je optimizacija proizvodnje in porabe energije. Preizkušeni poslovni model bi naj pokazal prednosti pametnih omrežij in administrativno olajšal njihovo širšo uporabo.


PEGASUS (Promoting Effective Generation and Sustainable USes of electricity - Spodbujanje učinkovite proizvodnje in trajnostne rabe električne energije rabe preko mikro omrežij) je projekt sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Interreg Mediteran. V projektu sodeluje 10 partnerjev iz držav: Italije, Grčije, Malte, Slovenije, Francije, Cipra, Hrvaške, Belgije in Španije.

Cilj projekta je povečanje rabe obnovljivih virov energije in izboljšanje učinkovite ter kakovostne oskrbe z električno energijo preko mikro omrežij v ruralnih področjih.

 

Energetska agencija za Podravje v projektu sodeluje kot partner.


Več na spletni strani https://pegasus.interreg-med.eu/Povezane novice in objave
#
15. maj 2019 10:40
V sredo, 15. maja 2019 je Energetska agencija za Podravje v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v okviru 28. Mednarodnega posvetovanja -…
#
24. maj 2019 12:32
Montel Energetika.NET in Tehnološka platforma za pametna omrežja že deseto leto zapored pripravljata konferenco En.grids 019, ki je bila v petek, 17. maja, v Kristalni palači v ljubljanskem BTC-ju.…
#
21. jun. 2021 10:46
Predstavitev korakov, ki so potrebni za izgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo
#
8. apr. 2022 12:53
Energetska agencija za Podravje se je v mesecu marcu 2022 preimenovala v Energetsko podnebno agencijo za Podravje (ENERGAP).

Ostali projekti

Osnovne informacije

Program: Interreg MED

Trajanje projekta: februar 2017 – julij 2019

Spletna stran projekta: https://pegasus.interreg-med.eu/

Twitter PEGASUS: https://twitter.com/PegasusPZ

Linkedin PEGASUS: https://www.linkedin.com/groups/13538051/