Vodnik od ideje do izvedbe - SONČNA ELEKTRARNA ZA SAMOOSKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO

Odločitev za samooskrbo z električno energijo se zdi marsikomu zelo zanimiva ideja, vendar pa večina, kljub dostopnosti do informacij, ne ve kako se projekta sistematično tudi lotiti. V bistvu je zadeva precej enostavna. V nadaljevanju so predstavljeni koraki, ki so potrebni, v kolikor vas zanima izgradnja sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo.

Običajno se izgradnje ne lotimo v lastni režiji, temveč za izvedbo poiščemo ponudnika tovrstne storitve. Teh je veliko, zato velja predlog, da zberete ponudbe različnih izvajalcev in se odločite za tistega z ustreznimi referencami in dostopno ceno izvedbe. V praksi je običajna t.i. izvedba »na ključ«, kar pomeni, da izbrani ponudnik poskrbi za vsa dovoljenja, samo izvedbo in morebitno pridobitev subvencije. Seveda pa se lahko z izvajalcem dogovorite le za samo izgradnjo, postopek pridobivanja dovoljenj pa izvedete sami.

SMISELNOST IZGRADNJE SONČNE ELEKTRARNE ZA SAMOOSKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO

Pred odločitvijo za pridobivanje električne energije iz sonca mora biti izpolnjen sledeč osnovni pogoj, to je ustrezno sončno obsevanje, ki je odvisno od dejavnikov, kot so površina in naklon strehe ter orientacija stavbe, pri čemer je pomembno, da se sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo načrtuje tako, da je možna čim boljša izraba razpoložljive površine, zato je potrebno narediti izračun, kolikšna je maksimalna moč, ki bi jo lahko imela vaša sončna elektrarna za samooskrbo. Ob tem pa je seveda še kako pomemben odgovor na vprašanje ali se investicija izplača. Na to vprašanje si odgovorimo z izračunom vračilne dobe investicije. Naložba v sončno elektrarno se v režimu neto meritev v gospodinjstvu povrne v 8 do 10 letih.

Postopek pridobivanja ustreznih dovoljenj in izračune, ki smo jih pripravili za vas najdete TUKAJ