Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti

V Energetsko podnebni agenciji za Podravje (ENERGAP) se zavezujemo, da bomo vsem uporabnikom omogočali dostopnost osrednjega spletnega mesta www.energap.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

 

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.energap.si

Za zagotavljanje dostopnosti so bile na spletnem mestu www.energap.si sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, zlasti:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona) z možnostjo povečanja vsebine,
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (bralniki zaslona),
 • predvidljivo delovanje spletnega mesta,
 • možnost opremljanja slik z nadomestnim besedilom,
 • možnost uporabe različnih ravni naslovov.

 

Stopnja skladnosti

Dostopnost spletišča www.energap.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, ki jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), zaradi spodaj navedenih razlogov.

 

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletnega mesta www.energap.si nenehno spremljamo in izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, ki jih določa  ZDSMA.

 

Pri zagotavljanju dostopnosti sledimo standardu WCAG (Web Content Accesisibility Guidelines) 2.0. Skladnost po samooceni ustreza stopnji A.

 

Spletni sistem www.energap.si je bil narejen leta 2019 in do danes ni bil deležen prenove. 

Razlog za navedeno stopnjo dostopnosti je v – po oceni ENERGAP – nesorazmernem kadrovskem in finančnem bremenu (6. člen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij), ki bi ga optimiziranje zahtevalo – obseg vsebin je izjemno velik. Za zagotovitev dostopnosti je namreč potrebna celovita prenova spletnega mesta.

 

Primeri slabše dostopnih vsebin so:

 • Nekateri vizualni elementi nimajo vpisanega optimalnega alternativnega opisa.
 • Nekatere multimedijske vsebine niso dostopne (manjkajo npr. podnapisi video vsebin).
 • Struktura tabel in naslovov ni vedno optimalna.
 • Nekateri dokumenti niso dostopni. Razlog je v – po oceni ENERGAP – nesorazmernem kadrovskem in finančnem bremenu, ki bi ga optimiziranje zahtevalo.
 • Navigacija s tipkovnico (za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške) je možna, a ni še optimalna.
 • Ustrezni barvni kontrasti med besedilom in ozadjem so možni, a le ob uporabi pomožnih tehnologij.

 

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 20. aprila 2023 na podlagi samoocene.

Izjava je bila nazadnje pregledana 20. aprila 2023.

 

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin in zgoraj navedenega lahko obiskovalci pri brskanju po spletnem mestu www.energap.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, naletijo na težave z dostopnostjo.

 

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov ENERGAP.

 

Energetsko podnebna agencija za Podravje

Smetanova ulica 31

2000 Maribor

+386 2 234 23 60
info@energap.si

 

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

 

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite neskladnost z določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

 

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo,
Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Davčna ulica 1
1000 Ljubljana

01 555 58 48
gp.irsid@gov.si