ENERGY COMMUNITIES REPOSITORY

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije.

Evropski iniciativi Energy Communities Repository (ECR) in Rural Energy Community Advisory Hub je Evropska Komisija zagnala z namenom, da ob upoštevanju različnih izhodišč v posameznih državah, pomagata pri pospešitvi vzpostavitve energetskih skupnosti. Prva iniciativa se osredotoča na urbana območja, druga na ruralna, pri čemer se upošteva klasifikacija DEGURBA.

Evropska iniciativa Energy Communities Repository (ECR) je namenjena podpori in spremljanju dejavnosti energetskih skupnosti po Evropi, v okviru prehoda na podnebno nevtralnost, ki omogoča prebivalcem prevzem nadzora nad porabo in proizvodnjo energije. Iniciativa bo zagotovila smernice za vzpostavitev energetskih skupnosti.

Cilji partnerjev konzorcija (RESCOOP.eu, Energy Cities, Florence School of Regulation, Akaryon and FEDARENE) so:

  • Vzpostaviti zanimivo platformo z interaktivnim zemljevidom na temo energetskih skupnosti v državah EU.
  • Analizirati in zagotoviti smernice državam članicam, regulatorjem, oblikovalcem politik EU in finančnim inštitucijam o področjih, oblikah, izzivih, pravnih in regulativnih okvirih ter o prednostih energetskih skupnosti.
  • Zagotoviti podporo vsaj 150 skupnostim pri ustanovitvi skupin, pospeševanju projektov in razvoju finančnih konceptov. To bodo zagotovili s tehnično pomočjo nekaterih skupnosti, organizacijo izobraževanj, spletnih seminarjev, itd.
  • Povečati ozaveščenost, razumevanje in sodelovanje na temo energetskih skupnosti.
  • Usposobiti nacionalne strokovnjake za podporo razvoju storitev vse na enem mestu »one -stop-shops«.

Energetsko podnebna agencija za Podravje - ENERGAP deluje v okviru iniciative Energy Community Repository kot kontaktna točka in nacionalni strokovnjak.

Tehnična pomoč v okviru iniciative ECR vključuje:

  • neposredno tehnično podporo s strani izbranih strokovnjakov,
  • podporo v obliki spletnih seminarjev in spletne izmenjave izkušenj in učenja,
  • podporo v obliki delavnic za krepitev zmogljivosti v nacionalnem jeziku,
  • podporo v obliki na nivoju EU.

Prijave za pridobitev tehnične pomoči v okviru iniciative ECR so odprte do 31. decembra 2022. Prijavni obrazec, ki časovno in vsebinsko ni zahteven, je na spletni strani iniciative dostopen tudi v slovenščini.

Vključuje kratko predstavitev osnovnih informacij o energetski skupnosti, stopnjo razvoja skupnosti, načinu upravljanja, potrebi po specifični pomoči. Na podlagi predloženih informacij se bodo prijave evalvirale z vidika primernosti za pridobitev pomoči kot tudi z vidika kompatibilnosti in sodelovanja z drugimi prijavitelji. Pri prijavi vam lahko pomaga tudi ENERGAP.

Uporabne povezave:
Energy Communities Repository (ECR): https://energy-communities-repository.ec.europa.eu/index_en
Informacije v zvezi s pridobitvijo tehnične pomoči, pogoji in postopkom prijave v okviru ECR: https://energy-communities-repository.ec.europa.eu/support/technical-assistance_en
Rural Energy Community Advisory Hub: https://rural-energy-community-hub.ec.europa.eu/index_en

 

Osnovne informacije

Program: Evropska komisija

Trajanje projekta: 2022 –2024

Spletna stran projekta: energy-communities-repository.ec.europa.eu

Kontakt: info@ec-repository.eu 


Povezane novice in objave
#
26. jun. 2024 10:34
V juniju 2024 je konzorcij projekta AMETHyST organiziral dogodek z ogledi primerov dobrih praks na področju uporabe vodika na Južnem Tirolskem v Italiji.
#
24. jun. 2024 11:27
ENERGAP skozi vso leto za vas pripravlja kratke spletne novice. V njih so zapisane aktualne novice iz različnih področij na področju rabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Berite…
#
6. maj 2024 09:12
Vabimo vas na dogodek ob otvoritvi SVETOVALNE PISARNE KONTAKTNE TOČKE BORZEN, v četrtek 9. maja 2024 ob 9.30 uri v Kulturni dom Hoče, Pohorska cesta 15, Hoče.

Ostali projekti