Domov » Koledar okoljskih dnevov » Solarni dan

Praznovanje Evropskih sončnih dni 2010


Energetska agencija za Podravje
je v skladu s priporočili Evropske komisije letos že tretjič pripravila akcijo informiranja in obveščanja javnosti o Evropskih sončnih dnevih, ki jih na nivoju Evropske unije že tradicionalno obeležujemo v mesecu maju. Namen dogodkov, ki se odvijajo v več evropskih mestih hkrati, je pritegniti pozornost javnosti za izkoriščanje okolju prijazne energije.

Sonce je neizčrpen vir obnovljive energije, zato je eden glavnih upov človeštva za oskrbo z energijo v prihodnosti. Je čist in donosen vir, ki nam lahko zagotovi pomemben del energije za naše potrebe. Energija, ki jo Sonce seva na Zemljo, je 15.000 krat večja od energije, ki jo porabi človek. Je energija, ki se obnavlja, ne onesnažuje okolja in je hkrati brezplačna.

V ponedeljek, 24. maja 2010, je Energetska agencija za Podravje na Grajskem trgu v Mariboru pripravili prav posebno sončno doživetje. Na ˝Polju sončnega veselja˝ smo predstavili 300 modelov v obliki sončnic in sončkov, ki za svoje premikanje uporabljajo sončno energijo. Tako je Grajski trg zasijal s prav posebno energijo Sonca. Mimoidočim smo ob stojnici delili izobraževalno informativne zloženke in jim svetovali ter odgovarjali na vprašanja s področja rabe in varčevanja z energijo.

K sodelovanju smo tudi letos povabili mariborske in okoliške vrtce in šole z željo, da bi tudi mlajše generacije spodbudili k razmišljanju o pomenu sončne energije in možnostih njenega izkoriščanja. Za učitelje in učence smo tako pripravili paleto različnih aktivnosti, ki ponujajo možnosti raznovrstnega ustvarjanja in kreativnosti na temo Sonca in sončne energije. Veseli smo bili velikega odziva in čudovitih likovnih in literarnih izdelkov. Sodelujoče smo nagradili s priznanji, najboljšim smo podelili nagrade.


Vabljeni k ogledu utrinkov dogodka in izbranih izdelkov otrok >>
Drugi evropski sončni dan v letu 2009 >>

Prvi evropski sončni dan v letu 2008 >>