Študijski obisk partnerjev projekta PROSPECT+ v Mariboru

ENERGAP je med 21. in 22. novembrom 2023 gostila dvodnevni študijski obisk v okviru EU projekta PROSPECT+. Na obisku je bilo pet partnerjev iz občin, javnih podjetij in energetskih agencij na Hrvaškem, v Grčiji, Turčiji in Gruziji.

V okviru tretjega učnega cikla projekta je ENERGAP delovala kot mentor na področju energetskega pogodbeništva (EPC model) v javnih stavbah. Udeležencem smo podrobno predstavili finančni model EPC ter aktivnosti in rezultate na področju trajnostnih energetskih in podnebnih projektov. Prikazali smo jim izvedbo modela EPC v praksi, kot na primer energetsko obnovo javnih stavb v Mestni občini Maribor (OŠ Draga Kobala Maribor, Dvorana Tabor, Ledna dvorana) in v Občini Radlje ob Dravi (Veleblagovnica Tima). Poleg tega so si ogledali trajnostne projekte v občinah Selnica ob Dravi (pasivni vrtec, čistilna naprava, muzej HE Fala) ter Radlje ob Dravi (naravni biološki bazen, sončna elektrarna na športni dvorani). Glavni cilj obiska je bil okrepiti zmogljivosti udeležencev in jim prikazati, kako izboljšati postopke odločanja v svoji občini ali regiji glede financiranja projektov za energetsko učinkovitost. Gostje so bili zadovoljni z videnim in slišanim, saj so imeli veliko vprašanj in idej o prenosu finančnih mehanizmov v svoje države.

Projekt PROSPECT+ izvaja učne programe in spodbuja izmenjavo znanj ter izkušenj o inovativnih shemah financiranja, ki se uporabljajo za uresničevanje trajnostnih načrtov za energijo in podnebje.

Več o projektu in izvedenih aktivnostih.