Zakaj so skoraj nič-energijske stavbe prava odločitev

Brošura "Zakaj so skoraj nič-energijske stavbe prava odločitev" povzema rezultate raziskave o izkušnjah končnih uporabnikov s skoraj nič-energijskimi stavbami (sNES) in o pričakovanjih potencialnih bodočih uporabnikov glede bivanja v sNES.

Raziskava, ki je zajela sedanje in morebitne bodoče stanovalce v sNES v štirih državah (Nemčija, Italija, Danska, Slovenija), vključenih v projekt CONZEBs, je bila opravljena v letu 2018. Brošura tudi pojasnjuje ozadja stereotipnih prepričanj uporabnikov, pojasnjuje in razbija mite o sNES ter prikazuje primere zgodnje gradnje sNES večstanovanjskih stavb v omenjenih državah.

Namenjena je kot vodnik uporabnikom večstanovanjskih stavb, ki že sedaj živijo v sNES, in tistim, ki se bodo v visoko energijsko učinkovite stavbe morda preselili v prihodnosti. Uporabljali pa jo bodo lahko tudi stanovanjski skladi pri predstavitvi prednosti bivanja v sNES končnim uporabnikom svojih stanovanj.

Izraz »skoraj nič-energijska stavba (sNES)« pomeni visoko energijsko učinkovito stavbo, ki za svoje delovanje potrebuje zelo majhno količino energije, pri čemer pa je ta potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini.

Upamo, da bo brošura prispevala k splošni priljubljenosti skoraj nič-energijskih večstanovanjskih stavb.