SUNCONTRACT – ENERGETSKA TRŽNICA

Povzeto po spletni strani https://blog.suncontract.org/si

 

SunContract tržnica je na trgu že 2 leti, a zaradi njene osnovne funkcionalnosti, ki omogoča neposredno povezovanja odjemalcev in proizvajalcev elektrike, še vedno predstavlja novost v načinu trgovanja z električno energijo. Čeprav še vedno velja za noviteto, pa je njena uporaba enostavna.  

Platforma za svoje delovanje, to je neposredno povezovanje kupcev in proizvajalcev elektrike, brez posrednikov, uporablja blockchain tehnologijo. Ta za izvedbo transakcij zahteva uporabo digitalnih valut, v primeru SunContracta, SNC žeton. Ker vsi uporabniki elektrike niso tudi poznavalci trgovanja z digitalnimi valutami, so pri SunContractu že pred časom omogočili plačilo obveznosti na platformi tudi v evrih. S tem so želeli približati in poenostaviti uporabo tržnice čim več uporabnikom. Dodali so tudi možnost, da obveznosti poravnajo preko direktne bremenitve.

 

Kdo lahko uporablja SunContract tržnico?

Osnovni pogoj za uporabo tržnice je sklenjena pogodba o dobavi električne energije s partnerjem SunContract tržnice. V primeru Slovenije je to SONCE energija d.o.o. S pogodbo uporabnik sprejme osnovno ceno elektrike, po kateri se mu ta dobavlja, v kolikor ni aktiven na tržnici. Z aktivnostjo na tržnici pa lahko ceno samo še izboljša.

Osnovna cena elektrike je od začetka opredeljena v okviru določenega paketa, ki se razlikujejo glede na končnega porabnika (gospodinjstvo, mali poslovni odjem, veliki poslovni odjem). Za gospodinjstva je na voljo paket SONCE DOM, cene za male podjetnike so zajete v paket SONCE - MALI PODJETNIK.

Kot omenjeno pa lahko te cene kadarkoli dodatno izboljšate na SunContract tržnici:

  • z individualnimi dogovori s proizvajalcem, ki ga poznate,
  • s sprejetjem ponudbe kateregakoli proizvajalca na tržnici,
  • z objavo lastnega povpraševanja, kjer sami določite, po kakšni ceni ste pripravljeni odkupiti elektriko.

Če ste se odločili, da ne želite trgovati, potem se vam ni potrebno obremenjevati s tem korakom. Elektriko boste dobivali nemoteno po ceni, s katero ste se strinjali v pogodbi o dobavi električne energije.

Več si preberite TUKAJ.