SPLETNO SREČANJE_SODELOVANJE EVROPSKIH MEST IN ŠOL V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM

V četrtek, 19. novembra 2020, je preko spleta potekalo srečanje Svenje Schulze, nemške ministrice za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost z učenci in dijaki iz Slovenije, Nemčije in Portugalske, ki so vključeni v mednarodni projekt TRIO (Three4Climate), v katerem države, mesta in šole sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam. Slogan projekta se glasi »Misli evropsko, deluj lokalno«.

V Sloveniji projekt koordinirata Energetska agencija za Podravje iz Maribora in Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Kranja. V projektu pa sodelujejo še Ministrstvo RS za okolje in prostor, Mestna občina Maribor, Mestna občina Kranj, III. gimnazija Maribor in Osnovna šola Stražišče Kranj.

Iz Slovenije so na srečanju sodelovali dijaki iz III. gimnazije Maribor in učenci iz Osnovne šole Stražišče Kranj. Tema pogovora na srečanju se je nanašala na evropsko podnebno politiko. Učenci in dijaki so razpravljali o čisti energiji, varčevanju z energijo, trajnostni mobilnosti, onesnaževanju, varovanju okolja in vsem kar je povezano s podnebnimi spremembami in Zelenim dogovorom EU, sprejetim konec leta 2019. Namen srečanja je bil, da politični odločevalci slišijo kako o podnebnih spremembah razmišljajo otroci in mladina, ne samo na lokalnih področjih ampak tudi na ravni celotne EU.

Učenci in dijaki so gospe ministrici zastavili tudi svoja vprašanja na temo podnebnih sprememb in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov ter ji predstavili svoje ideje in zamisli. Pri tem so bili zelo aktivni. Predvsem jih je zanimalo na kakšen način se na področju Nemčije lotevajo prehoda v ogljično nevtralno prihodnost, predvsem na gospodarskem - industrijskem in prometnem področju. Ena izmed učenk je imela za gospo ministrico zanimivo pobudo, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti in bile med sabo povezane. Tako bi lahko potovali iz države v državo kar s kolesi, kar bi prispevalo k zmanjšanju onesnaženja zraka.

Cilj projekta je izboljšati izmenjavo praktičnih vprašanj o podnebnih ukrepih tako z vrstniki kot z EU. Vsi sodelujoči partnerji se zavedajo pomembnosti in nevarnosti podnebnih sprememb ter dejstva, da moramo v boju sodelovati vsi ljudje. S tem nemško ministrstvo postavlja nov vidik vertikalnega sodelovanja med lokalno skupnostjo ter nacionalnimi in EU institucijami ter pričetek močnejšega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam.

Več informacij je v priloženem sporočilu za javnost. Vse podrobnosti in informacije o dogodku boste lahko prebrali tudi na spletni strani projekta https://www.euki.de/en/euki-projects/three-presidencies/ ali spletni strani Energap www.energap.si.