Spletna delavnica "Energetska revščina"

Energetska agencija za Podravje vas v okviru EU projekta EMPOWER+ vabi na spletno delavnico v sredo in četrtek, 23. in 24. marca 2022, s pričetkom ob 9.00 uri.

Vsebina spletne delavnice se bo nanašala na vedno bolj aktualen problem tudi v naši družbi, in to je »Energetska revščina«. Pojavlja se v gospodinjstvih z nizkimi dohodki, ki zaradi socialne stiske ne morejo zagotavljati primerno toplega stanovanja in drugih energetskih storitev po sprejemljivi ceni. Energetska revščina najpogosteje prizadene najranljivejše skupine, kot so brezposelni, upokojenci in slabo plačani zaposleni.

Obseg energetske revščine v Sloveniji sicer ni znan, izračunano pa je, da si primerno toplega doma lani ni moglo zagotoviti 4 %  gospodinjstev. Skok cen v energetiki pa bo v stisko pahnil še marsikaterega državljana. Energetski vavčerji bi bili v Sloveniji lahko ranljivim na voljo v prvem četrtletju leta 2022.

V okviru EU projekta EMPOWER+, v katerem sodeluje tudi Energetska agencija za Podravje, je eno izmed pomembnih obravnavanih področij namenjeno tudi energetski revščini. V ta namen je organizirana spletna delavnica, kjer bodo govorci iz EU v okviru primerov dobrih praks podali informacije, znanja in izkušnje, ki jih imajo na področju reševanja energetske revščine.

 

Primeri se bodo nanašali na teme, kot so:
•    kako pristopiti in pomagati ljudem, ki pomoč res potrebujejo;
•    kako jim z nasveti in ukrepi pomagati pri varčevanju z energijo v svojih domovih;
•    kako jim ponuditi pomoč pri iskanju in pridobivanju finančnih pomoči;
•    kako jim pomagati zmanjšati stroške ogrevanja in imeti nadzor nad porabo energije, itd.

 

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Dvodnevni program in kratko vsebino primerov dobrih praks v slovenskem jeziku si lahko preberete tudi na spletni strani ENERGAP na naslednji povezavi Energetska_revscina_prispevek.pdf (energap.si)

 

Program delavnice (v angleškem jeziku)

REGISTRACIJA na spletno delavnico na elektronski naslov info@energap.si, najkasneje do torka, 22.3.2022. Na podlagi poslane registracije po elektronski pošti boste prejeli potrditveno sporočilo skupaj z Zoom spletno povezavo, preko katere se na delavnico tudi povežete.

Zoom povezava, 23.3.2022

Zoom povezava, 24.3.2022

V primeru, da potrebujete glede reševanja energetske revščine v vaši občini dodatne informacije ali pomoč nas kontaktirate na info@energap.si ali na telefon 02/234 23 60 in se lahko dogovorimo tudi za obisk naših strokovnjakov pri vas.

 

Vabljeni, da se nam pridružite!