PODNEBNI DAN V MARIBORU

Dijaki in učitelji III. gimnazije Maribor bodo v sklopu aktivnosti Podnebnega dne, ki se bodo odvijale 3. in 4. junija 2021, predstavili šolo in njihova prizadevanja za varovanje podnebja. Mentorici dijakov III. gimnazije Maribor sta Jasna Ul Može in Jasmina Jančič, v aktivnostih sodeluje tudi Energetska agencija za Podravje.

V sklopu pestrega dogajanja v obliki dvodnevnih tematskih delavnic na šoli bo potekal osrednji dogodek Podnebnega dne na Trgu svobode, dne 4. 6. 2021, med 9.00 in 13.00 uro. Ob 10.00 uri bo prisotne nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor. V sklopu dogodka na trgu se bodo zvrstile  aktivnosti na stojnicah in Majske delavnice za predšolske otroke.

Spremljevalni program Podnebnega dne vključuje:

 

  • Otvoritev učnega zeliščnega vrta, skrbno načrtovane zasaditve v neposredni bližini stavbe III. gimnazije na Smetanovi ulici 18.  Otvoritev vrta bo prav tako v petek, 4. 6. 2021, ob 11.30.

 

  • Razstavo likovnih del dijakov v razstavišču Urban, Grajska ulica 7, ki bo na ogled od 4. do 14. 6. 2021.

 

Pridite nas pogledat in sodelujte z nami v boju proti podnebnim spremembam!

Aktivnosti potekajo v okviru mednarodnega projekta TRIO (Three4Climate - »MISLI EVROPSKO – DELUJ LOKALNO«), v katerem države, mesta in šole sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam, kot podpora predsedovanju Nemčije, Portugalske in Slovenije Svetu EU. Projekt je sofinanciran s strani Nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, stavb in nuklearne varnosti ter evropske iniciative »Europaische Klimaschutzinitiative – EUKI«. Glavni cilj EUKI je spodbujanje podnebnega sodelovanja v Evropski uniji z namenom znižanja emisij toplogrednih plinov. Podnebni dan bo hkrati organiziran tudi v drugih sodelujočih mestih.

 

V Sloveniji projekt koordinirata Energetska agencija za Podravje iz Maribora in Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Kranja. V projektu sodelujejo Ministrstvo RS za okolje in prostor, Mestna občina Maribor, Mestna občina Kranj, III. gimnazija Maribor in Osnovna šola Stražišče Kranj.