Jesenski čas, nizke temperature in nasveti za varčevanje z elektriko in toploto

Jesenski čas prinaša z nižjimi temperaturami tudi višje stroške za električno energijo in ogrevanje. To je izziv, s katerim se srečuje vsako gospodinjstvo, saj želimo ohraniti toploto in udobje v svojih domovih. Rešitve, ki nam omogočajo prihranek denarja in hkrati prispevajo k ohranjanju okolja, so enostavne in vsem dostopne.

Marko Rojs, energetski svetovalec Energetsko podnebne agencije za Podravje (ENERGAP) je pripravil nasvete, kako lahko vsak izmed nas prispeva k zmanjšanju finančnega bremena, ki ga prinašajo nižje temperature. Ena ključnih rešitev je tako varčevanje, in to ne le z denarjem, ampak tudi z energijo.

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako prihraniti pri stroških električne energije in ogrevanja.


ELEKTRIČNA ENERGIJA

 1. Uporabite energetsko varčne žarnice: Zamenjajte tradicionalne žarnice z LED žarnicami, saj te porabijo manj energije in imajo daljšo življenjsko dobo.
 2. Izklopite naprave v stanju pripravljenosti: Naprave v stanju pripravljenosti (standby) še vedno porabljajo električno energijo. Uporabite letve s stikali, da jih lahko enostavno izklapljate, ko jih ne uporabljate.
 3. Optimizirajte uporabo naprav kot so računalniki, televizorji in klimatske naprave, tako da jih nastavite na varčevalne načine delovanja. Prav tako izklopite zaslone ali naprave, kadar jih ne uporabljate.
 4. Redno vzdržujte gospodinjske naprave, kot so klimatske naprave, hladilniki in drugi aparati. Očistite njihove filtre in zagotovite redno servisiranje, da ohranite njihovo učinkovitost.
 5. Izklopite luči, ko jih ne potrebujete: Preprost ukrep, ki ga je enostavno izvajati in lahko močno zmanjša porabo električne energije.
 6. Izklopite ogrevalne in hladilne naprave, kadar jih ne potrebujete. Na primer, izklapljajte klimatske naprave in ogrevanje, ko niste doma.
 7. Sončna energija: Razmislite o namestitvi sončnih panelov na streho, da proizvajate lastno električno energijo. Zelo aktualne so tudi tako imenovane »balkonske elektrarne«. Ta vrsta sončne elektrarne je običajno majhna in prenosljiva ter zasnovana tako, da izkoristi sončno svetlobo za proizvodnjo električne energije, ki se lahko uporablja za napajanje različnih električnih naprav in osvetlitev v vašem domu. Moč elektrarn je omejena na 800W z možnostjo oddajanja največ 600W v omrežje kadar energije ne potrebujemo.
 8. Energetsko učinkovite gospodinjske naprave: Pri nakupu novih gospodinjskih naprav izbirajte tiste z energijsko nalepko, ki označuje njihovo energetsko učinkovitost.
 9. Zmanjšajte porabo vode, saj manj vode pomeni manj energije, porabljene za ogrevanje vode. Popravite puščajoče pipe in namestite varčne pipe in prhe..
 10. Racionalno uporabljajte peči in štedilnike. Pokrijte posode pri kuhanju, da ohranite toploto in pospešite kuhanje. Uporabljajte indukcijske štedilnike, ki so bolj učinkoviti.
 11. Izklopite računalnik, ko ga ne uporabljate, ali uporabite način spanja.
 12. Izklopite polnilnike in napajalnike za mobilne naprave, ko niso v uporabi.
 13. Redno čistite hladilnik: Ohranite kondenzatorje in ventilatorje hladilnika čiste, da ohranite učinkovitost hlajenja.
 14. Pametno upravljajte s hladilnikom in zamrzovalnikom: Ne odpirajte hladilnika ali zamrzovalnika nepotrebno pogosto in poskrbite, da so tesnila okrog vrat v dobrem stanju.
 15. Izkoristite naravno svetlobo v svojem domu in tako zmanjšajte potrebo po umetni razsvetljavi.
 16. Zamenjajte staro opremo: Starejše naprave, kot je hladilnik ali klimatska naprava, lahko porabijo več energije. Razmislite o zamenjavi z novejšo in bolj energetsko učinkovito opremo. To posebej velja za stare zamrzovalnike. Le-ti lahko ob nepravilnem delovanju postanejo največji porabniki energije v stavbi.

 

OGREVANJE

 1. Izolacija doma: Dobra izolacija sten, strehe in oken zmanjšuje izgubo toplotne energije iz vašega doma. Uporabite visokokakovostne izolacijske materiale.
 2. Zatesnite razpoke in špranje: Preverite, ali so okna in vrata dobro zatesnjena, in popravite morebitno puščanje zraka. Namestite tesnila na vratih in oknih po potrebi.
 3. Pravilno nastavite termostat: Zmanjšajte temperaturo ogrevanja v hladnejših mesecih in povečajte temperaturo hlajenja v toplejših mesecih na ravni, ki je še udobna za vas. Priporočena temperatura za dnevne prostore pozimi je 21 stopinj Celzija in poleti do 26 stopinj Celzija.
 4. Uporabite programa-bilni termostat: Uporabite programa-bilni termostat, da samodejno prilagajate temperaturo glede na vaše dnevne navade. Na primer, znižajte temperaturo, ko niste doma, in jo dvignite, ko se vrnete.
 5. Izklopite ogrevanje ali hlajenje, ko niste doma: Ne ogrevajte ali ne hladite prazne hiše/stanovanja. Uporabite funkcijo izklopa ali prilagoditve temperature, kadar niste doma. To velja v primeru daljših odsotnosti.
 6. Izkoristite sončno toploto: Uživajte v naravni sončni toploti tako, da pustite sonce v prostorih skozi okna, ko je zunaj toplo. Pozimi preprečite izgubo toplote z zapiranjem zaves in žaluzij ob mraku, še posebej, če imate starejša okna.
 7. Redno vzdržujte ogrevalni sistem: Zagotovite, da je vaš ogrevalni sistem v dobrem stanju. Redno menjajte filtre, čistite cevi in opravite redni servis. Ukrep velja za različne ogrevalne sisteme od oljnih kotlov do toplotnih črpalk.
 8. Razmislite o namestitvi toplotne črpalke, ki izkorišča energijo iz okolja (zrak, voda, zemlja) za ogrevanje in hlajenje vašega doma.
 9. Uporabljajte prezračevalne sisteme z vračanjem toplote: Ti sistemi reciklirajo toploto, ki bi jo sicer izgubili med prezračevanjem, kar pripomore k bolj učinkoviti rabi energije.
 10. Zmanjšajte porabo vode: Ogrevanje vode lahko porabi veliko energije. Namestite energetsko učinkovite bojlerje, uporabljajte toplo vodo zmerno in popravite puščajoče pipe.
 11. Vroča voda: Zmanjšajte temperaturo vašega bojlerja, če je nastavljena previsoko in se izogibajte dolgim prham s toplo vodo. Zaradi ukrepov proti legioneli mora biti temperatura vode kljub vsemu nastavljena na vsaj 55 stopinj, a ne več.
 12. Zmanjšajte uporabo električnih grelnikov: Kadar je mogoče, raje izkoristite naravne vire toplote, kot je sončna svetloba, za ogrevanje prostora ali vode.
 13. Dodatna izolacija in toplotne zavese: Namestite termalne zavese in izolacijske obloge za radiatorje, da ohranite toploto v prostoru.
 14. Razmislite o zamenjavi starih ogrevalnih sistemov: Če imate zastarel ogrevalni sistem, razmislite o zamenjavi z bolj učinkovitim in okolju prijaznim ogrevalnim sistemom.

Pomembno je razumeti, da majhni koraki lahko prinesejo velike prihranke. Ne le, da boste zmanjšali svoje stroške, ampak boste tudi pomagali zmanjšati obremenitev okolja.

Torej, v jesenskem času ne pozabite na varčevanje z energijo, saj je to pameten način, kako ohraniti toplino v svojem domu in denar v svojem žepu.

Photos: heating costs image by Gerd Altmann and save energy images by Rosy from Bad Homburg  Germany from Pixabay