IZZIVE UMEŠČANJA VETRNIH IN DRUGIH ENERGETSKIH OBJEKTOV V PROSTOR BO PREMAGAL LE SKUPNOSTNI PRISTOP

V torek, 30. januarja 2024, je v Mariboru potekal dogodek o izzivih umeščanja vetrnih in drugih energetskih objektov v prostor, ki ga je za predstavnike podravskih občin organizirala Energetsko podnebna agencija za Podravje.

Da bo projekte na področju rabe obnovljivih virov energije v prihodnje treba načrtovati skupnostno, torej že na začetku po modelu energetskih skupnosti – seveda ob predpostavki, da so lokalne skupnosti sploh odprte za tovrstni razvoj, je bilo glavno sporočilo dogodka. Direktorica ENERGAP dr. Vlasta Krmelj pa je bila ob tem slikovita: »Le dobro usmerjena jadra lahko izkoristijo vsak veter«.

Energetika predstavlja v Mariboru precejšnjo priložnost, obenem pa odločevalcem tudi »ne da spati« - sploh kar se zelenega prehoda tiče, je v uvodnem pozdravu priznal dr. Samo Peter Medved, podžupan mariborske občine, kjer je še vedno živ tudi spomin na energetsko krizo. Občina sicer išče rešitve tudi na področju rabe obnovljivih virov energije (OVE), predvsem sončne energije, spremljajo pa tudi zakonodajo in razvoj na področju energetskih skupnosti.

Da so energetske skupnosti izjemnega pomena, sami obnovljivi viri pa predstavljajo zgodbo večjih razsežnosti, ki vključuje tudi energetsko neodvisnost, je prav tako uvodoma poudarila državna sekretarka z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE), mag. Tina Seršen. Brez maksimalne izrabe OVE po njenem ne bo šlo, in to tudi ob morebitni novi nuklearki, saj bi tudi z dodatno električno energijo iz jedrske pokrili le okvirno desetino vse energije, ki jo danes rabimo.

V nadaljevanju so se razpravljalci, dr. Tomislav Tkalec, vodja Sektorja za OVE na Direktoratu za energijo MOPE; dr. Tomi Medved, vodja Laboratorija za energetske strategije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko; Urška Kalan z Borzena; Alenka Kržan z Eko sklada; Katja Huš iz Focus, društva za sonaraven razvoj in Lena Penšek iz Greenpeacea Slovenija posvetili priložnostim za izkoriščanje potencialov vetrne in druge obnovljive energije v skupnostnih projektih v Sloveniji. Prvič na kakšnem energetskem dogodku v Sloveniji pa je o tem, kako v dobi stranu in vse večjih groženj krepiti zaupanje in dialog v vabljenem predavanju spregovoril mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt ter ustanovitelj in direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja. Med drugim je poudaril, da je zaupanje ključno za dialog.

Ob koncu dogodka je sledilo še viharjenje idej, ki ga je vodila direktorica lokalne Energetsko podnebne agencije za Podravje – ENERGAP, dr. Vlasta Krmelj in v katerem so udeleženci – med njimi predstavniki občin iz podravske regije – v različnih vlogah, od vloge župana in investitorja do vloge občana, anonimno podali odgovore na to, kaj bi si (v različnih vlogah torej) želeli od OVE projekta v svojem okolju.

Vsebinske podrobnosti celotnega dogodka vključno z odgovori na temo viharjenja idej si preberite TUKAJ.

 

Dogodek je bil izveden v okviru projekta POWER-E-COM, sofinanciranega s strani Evropske komisije, programa LIFE. Projekt si prizadeva spodbujati sodelovanje med lokalnimi oblastmi ter občani pri vzpostavitvi projektov energetskih skupnosti v 6 različnih evropskih državah. ENERGAP sodeluje v projektu v vlogi projektnega partnerja.