Ali veste koliko elektrike porabi vaše gospodinjstvo in zakaj?

V današnjem gospodinjstvu beležimo veliko večjo porabo električne energije, saj uporabljamo veliko več gospodinjskih in drugih električnih naprav ter aparatov, kot v preteklosti. Hkrati pa se niti ne zavedamo, koliko energije vse te naprave porabijo, če jih po uporabi pozabimo ugasniti ali izklopiti.

Ali veste koliko elektrike porabite v vašem gospodinjstvu vsaki mesec ali vsako leto in koliko elektrike porabijo sodobni gospodinjski aparati, s katerim si gospodinjstva lajšamo opravljanje vsakodnevnih gospodinjskih opravil? Če je vaš odgovor ne, potem berite dalje.

Če želi gospodinjstvo spremljati porabo energije in stroškov potem je priporočljivo, da si v enostavno tabelo vpisuje mesečne stroške za električno energijo, ogrevanje in vodo. Te stroške lahko potem med seboj primerja in na ta način spremlja njihovo spreminjanje. Pri računu za električno energijo moramo dobro poznati vse postavke, ki so na računu. Račun je sestavljen iz fiksnih in variabilnih stroškov. Fiksni stroški so tisti, ki se ne spreminjajo (obračunska moč, mesečno nadomestilo ter prispevki). Variabilni stroški pa so tisti, na katere lahko gospodinjstvo samo vpliva (poraba, ki je zapisana v kWh enoti). Torej, če porabite manj elektrike, vplivate na omrežnino za uporabo omrežij ter porabo energije v času visoke tarife (VT) ali male tarife (MT), trošarino in na prispevek. VT je visoka tarifa in v tem času je elektrika dražja (vsak delovni dan med 6.00 in 22.00 uro), MT pa je mala tarifa, ko je elektrika cenejša (vsak delovni dan med 22.00 in 6.00 uro ter ob sobotah, nedeljah in praznikih).

Da bi gospodinjstvo doseglo na računu nižji znesek mora najprej ugotoviti koliko energije porabi na mesec. Priporočljivo je, da si na mesečni ravni popiše stanje števca in hkrati spremlja svoj življenjski ritem (katera gospodinjska opravila so bila v določenem času izvedena, kdaj so bila izvedena, katere gospodinjske aparate so uporabljali in ob katerem času). Prav tako je zelo pomembno, da v gospodinjstvu vemo, kateri gospodinjski aparati porabijo največ elektrike.

Glede na raziskave o energetski učinkovitosti gospodinjstev v Sloveniji leta 2019 največ elektrike porabi električni štedilnik, najmanj pa polnjenje pametnega telefona.
 
Električni aparati se med seboj razlikujejo po svojih značilnostih, po energijskem razredu in po porabi električne energije, ki se nanaša na moč aparata, ki je izražena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Za pravilen izračun porabe elektrike v gospodinjstvu moramo preveriti tudi moč posameznega aparata in nato še moč aparata pomnožiti z urami delovanja aparata. Pri izračunu porabe elektrike moramo biti pozorni tudi na to, da aparat pri nižji stopnji delovanja porabi manj električne energije.

Za izračun okvirnega stroška uporabe električnega aparata moramo energijsko porabo pomnožiti še s ceno električne energije na kilovatno uro, ki jo najdemo na spletni strani Statističnega urada RS.

Od konca leta 2019 je gospodinjstvom za spremljanje porabe energije na voljo tudi brezplačen spletni portal »Moj elektro«, ki uporabnikom omogoča dostop do svojih merilnih podatkov ne glede na elektrodistribucijsko območje ali dobavitelja električne energije. Uporabniki lahko preko portala dobijo jasne informacije o lastni porabi elektrike in o tem, kako upravljati s porabo. Portal uporabnikom omogoča, da točno vidijo koliko električne energije porabijo zjutraj in zvečer.

V kolikor potrebujete pomoč pri registraciji ali pri uporabi portala »Moj elektro« se lahko obrnete tudi na energetske svetovalce na Energetski agenciji za Podravje, kjer vam bomo z veseljem priskočili na pomoč ter vam nudili pomoč pri uporabi portala in vam hkrati svetovali kako zmanjšati porabo električne energije in stroškov v vašem gospodinjstvu.