Domov » Ledeni izziv

Ledeni izziv

Mestna občina Maribor (MOM), Energetska agencija za Podravje (Energap) in podjetje Lumar IG, smo v torek, 19. junija 2012, zaključili akcijo LEDENI IZZIV, katere glavni namen je bil prebivalcem in obiskovalcem mesta Maribor predstaviti pomen energetske učinkovitosti v praksi.

V okviru akcije LEDENI IZZIV smo skupaj s podjetjem Lumar IG na Trgu svobode v ponedeljek, 21. maja, postavili energetsko učinkovito hiško, ki je bila grajena po sistemu montažne gradnje s konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV, ki so ga v podjetju razvili za gradnjo pasivnih hiš. V njej je bil en mesec shranjen 1m³ ledu, ki ga je pred taljenjem ščitila toplotna izolacija v ovoju hiše.

Po enem mesecu smo hiško, v torek, 19. junija, odprli in izmerili koliko ledu se je v tem času stopilo. Ob tem je ves čas potekala tudi nagradna igra, v kateri so lahko ljudje ugibali, koliko vode bo ob koncu akcije izteklo iz hiške. Ob odprtju hiške je bilo ledu še približno 30 odstotkov.

Iz ledene gmote je na koncu izteklo 759,7 litrov vode. Visok rezultat je posledica že ob začetku akcije nedokončno zamrznjenega ledu, kar smo ugotovili ob odprtju hiške. Po našem mnenju in mnenju prisotnih strokovnjakov bi, glede na temperaturo v hiški, ki se je gibala med 3,5 in 4,5 stopinj, ob ustrezno zamrznjenem ledu, moralo v hiški ostati vsaj 60 odstotkov ledu.

V nagradni igri, v kateri so sodelujoči ugibali koliko litrov vode bo izteklo od začetka pa do konca akcije LEDENI IZZIV, je sodelovalo 362 posameznikov. Točnega rezultata ni uspel napovedati nihče, 1. nagrado v vrednosti 500 EUR, pa si je, z napovedjo 756,80 litrov, prislužil Aleks Marinič. Ostale nagrajence in nagrade objavljamo spodaj:


      


1. nagrada - 500 €
2.-10. nagrada - darilna vrečka Energap
11.-13. nagrada - polo majica + šilt kapa
14.-16. nagrada - brisača Lumar


Prvo nagrado nagrajenec osebno prevzame na podjetju Lumar IG. Ostali nagrajenci praktičnih nagrad pa lahko nagrade osebno prevzamejo na Energap.

Vsem sodelujočim pri projektu in v nagradni igri se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje!


Celotna akcija je potekala v okviru evropskega projekta LEAP – Vodenje načrtovanja in izvajanja aktivnosti na področju trajnostne energije, v katerem sodelujejo projektni partnerji iz 7 evropskih držav: Slovenije, Nemčije, Hrvaške, Velike Britanije, Bolgarije, Irske in Litve.
 
  • VIDEO PRISPEVEK ob pričetku akcije  "LEDENI IZZIV" - Energetska učinkovitost v praksi
  • Dogodek ob postavitvi makete "izolirane hišice" si lahko ogledate v FOTOGALERIJI
  • Projektni sestanek projekta LEAP in ogled podjetja Menergap d.o.o.FOTOGRAFIJE
  • Medijske objave ob začetku akcije LEDENI IZZIV, 22.05.2012  >>
  • Medijske objave ob koncu akcije LEDENI IZZIV, 20.6.2012  >>Ledeni izziv