Domov » Gospodinjstva » Zmanjšati emisije CO2 kadar potuješ

Zmanjšati emisije CO2 kadar potuješ


Nekaj primerov, ki vam lahko pomagajo pri varčevanju in zmanjševanju CO2 kadar potuješ.

  1. Izogibajmo se hitri vožnji, hitremu pospeševanju, zaviranju in speljevanju ter se držimo načel pametne vožnje.
  1. Avto redno vzdržujmo in preverjajmo tlak v gumah. Polne gume imajo prednja kolesa okoli 2.2 bara in zadnja okoli 2 bara. Če je tlak v gumah za 0,5 bara prenizek, porabimo med vožnjo za 5% več goriva.
  1. Pred nakupom avtomobila premislimo o primernih lastnostih: v kolikor ga bomo uporabljali pretežno za mestno vožnjo, ne potrebujemo štirikolesnega pogona in velikega avtomobila.
  1. Pri nakupu novega avta pretehtajmo smiselnost dodatne opreme (npr. klimatska naprava, avtomatski menjalnik, elektronsko uravnavanje oken, sedežev…). Ti porabijo za delovanje več energije, prispevajo k manjši aerodinamičnosti in večji teži avtomobila, in s tem k večji porabi goriva.
  1. Če je možno si avto delimo še z drugo osebo vsaj enkrat na teden. Še posebej, če se peljemo v isto smer (npr. v službo in nazaj domov). Na delo se v povprečju vozi 1,3 potnika na avtomobil. Če bi bil v avtomobilu vsaj en potnik več, bi prihranili 2.400.000 litrov bencina na dan.
  1. Poskusimo, čim bolj podrobno opredeliti smer vožnje, da se ne bi izgubili ali zašli na poti do cilja, saj bomo s tem privarčevali pri gorivu in tudi času.
  1. Vozilo naj ne stoji prižgano na mestu (tudi ne pozimi). Tako trošimo gorivo, proizvajamo škodljive snovi in po nepotrebnem motimo okolico. Tudi ob zastojih je pametno ugasniti motor.
  1. Če je možno se do cilja sprehodimo peš ali pa peljimo s kolesom. Vsaj na kratke razdalje. Na primer v trgovino ali tudi v službo.
  1. Preden si rezerviramo let z letalom, pretehtajmo še ostale možnosti (npr. vožnja z vlakom, avtobusom,…), da pridemo na cilj.
  1. Pri nakupu novega vozila razmislimo še o drugih alternativnih virih goriv ( bioplin, biodisel ,…).