Domov » Stavbe » Prednosti varčevanja z energijo

Prednosti varčevanja z energijo


Zakaj varčevati z energijo?

  • Ker se izplača. V starejši stanovanjski hiši lahko s sanacijo zmanjšamo stroške za ogrevanje in električno energijo za najmanj 50%, ob kvalitetnejši sanaciji pa tudi do 80%.
  • Ker ugodno vpliva na naše zdravje. V primerno energetsko sanirani zgradbi je bivalno okolje lahko bolj zdravo kot v ne saniranih zgradbah. Preprečen je pojav plesni, temperatura okolja je prijetnejša itd.
  • Ker si lahko povečamo bivalno udobje. V dobro izolirani stavbi je bivalno udobje mnogo boljše. Zaradi višje temperature sten, stropov in tal imamo pri enaki temperaturi zraka občutek, da je mnogo bolj toplo kot pred energetsko sanacijo. Poleg tega ni prepiha zaradi netesnih oken in nivo hrupa je mnogo nižji.
  • Ker pomagamo okolju. Če se ogrevamo na fosilna goriva (kurilno olje, premog, plin), se zmanjšajo izpusti strupenih plinov, saj in ogljikovega dioksida. Zato je manjša verjetnost kislega dežja in vsak posameznik pripomore k preprečevanju globalnega segrevanja.
  • Ker smo bolj neodvisni. Na nivoju države se zmanjša količina uvožene energije, kar izboljšuje premoženjsko stanje vseh nas. V primeru manjših skupnosti na podeželju lahko le te porabijo mnogo manj energije in se ogrevajo izključno iz lokalnih obnovljivih virov energije. Manjkrat je potrebno naročit gorivo, če obdržimo enako velik hranilnik.