Domov » Okolje in energija » Prevzemi nadzor, pomagaj rešiti zemljo » Spreminjaj

Spreminjaj


  • Poiščite izdelke z evropskim znakom za okolje z logotipom cveta. Znak za okolje, ki označuje odličnost na področju prijaznosti do okolja, je prejelo več sto okolju prijaznih izdelkov in storitev iz 25 skupin produktov kot so denimo žarnice, pralna sredstva, računalniki in cela vrsta gospodinjskih aparatov.

  • Uporabljajte sezonska živila, pridelana v okolici - to je bolje za okolje, saj hrana, pridelana v umetnih ekosistemih ali toplih gredah zahteva veliko energije za ohranjanje temperature. Prevoz blaga z enega konca sveta na drugega pa povzroči približno 1700-krat več emisij CO2 v primerjavi s 50 km prevozom s tovornjakom.

  • Jejte zelenjavo! Proizvodnja mesa povzroča veliko emisij metana in ogljikovega dioksida, zahteva pa tudi veliko vode. Pravzaprav prežvekovalci, kot so govedo, ovce in koze, proizvajajo veliko metana zaradi načina, kako njihov prebavni sistem predela hrano.

  • Pri nakupu vrtnega pohištva ali drugih lesnih izdelkov se prepričajte, da prihaja les iz virov in podjetij s trajnim gospodarjenjem z gozdi. Tem zahtevam ustrezajo izdelki z oznakami FSC ali PEFC (www.fsc.org in www.pefc.org ). Netrajnostne gozdne prakse prispevajo h krčenju gozdov, kar povzroči približno 20 odstotkov globalnih emisij CO2. To navadno vključuje požiganje gozdov, kar povzroča emisije CO2, obenem pa izniči njihovo zmožnost absorbiranja CO2.

  • Posadite drevo. Drevo povprečne velikosti absorbira približno 6 kg CO2 letno, v 40 letih pa vpije približno 250 kg CO2.

  • Če kupujete nov fotokopirni stroj, kupite takšnega, ki zna tiskati na obeh straneh. če kopirate v kopirnicah, prosite, naj kopirajo obojestransko. Tako boste prihranili energijo za izdelavo papirja.

  • Preden natisnete dokument ali e-sporočilo, premislite, ali ga morate res natisniti. Državljani Evrope porabijo približno 20 kg papirja mesečno!


Ugašaj >>  Recikliraj >>  Hodi >>  Spreminjaj >>