Domov » Okolje in energija » Prevzemi nadzor, pomagaj rešiti zemljo » Hodi

Hodi

Če hodite, to ni dobro le za vaše zdravje, ampak pomaga tudi okolju. Vsake toliko časa pa le moramo uporabljati prevozna sredstva. Prave odločitve so potrebne za znižanje emisij ogljikovega dioksida.
 • Za vožnjo v službo poskusite katero od drugih možnosti: kolo, pešačenje, več potnikov v avtomobilu, javna prevozna sredstva ali delo na daljavo. Povprečno se na vsak liter goriva, porabljenega v motorju avtomobila, sprosti več kot 2,5 kg CO2.

 • Poskusite se izogniti predvsem kratkim vožnjam z avtomobilom, saj so poraba goriva in emisije CO2 neproporcionalno večje, če je motor še hladen. Raziskave kažejo, da je polovica voženj v mestu krajša od treh kilometrov - tako razdaljo zlahka opravite peš ali s kolesom.

 • Operite avtomobil ročno ali z vodo pod tlakom, namesto da ga peljete v avtopralnico. Avtopralnice porabijo več električne energije in vode kot klasičen način pranja.

 • Če avto zamenjate, premislite o porabi goriva novega vozila. Po evropskih predpisih morajo izdelovalci avtomobilov v prodajnih salonih in oglasih prikazati informacije o emisijah ogljikovega dioksida in porabi avtomobilov.  Avto, ki porabi le 5 litrov goriva na 100 kilometrov, lahko prihrani oz. se izogne 750 kg emisij CO2 na leto.

 • Vozila ne ogrevajte, preden začnete z vožnjo. Tako porabite več goriva, kot pa ga prihranite, če vožnjo začnete s hladnim motorjem.

 • Prepričajte se, da je tlak v pnevmatikah ustrezen: če je prenizek za 0,5 bara, porabi vaš avto 2,5 odstotka več goriva, da premaga odpor, in tako izloči 2,5 odstotka več CO2.

 • Uporabljajte motorno olje z nizko viskoznostjo. Takšno olje maže motor bolje kot navadna olja in zmanjšuje trenje. Najboljša olja zmanjšajo porabo goriva in emisije CO2 za več kot 2,5 odstotka.

 • Ne puščajte praznega nosilca za prtljago, pritrjenega na streho vozila. To lahko poveča porabo goriva in emisij CO2 zaradi zračnega upora in dodatne teže vse do 10 odstotkov - priporočamo, da ga umaknete.

 • Ne vozite hitro – porabili boste manj goriva in oddali manj CO2. Vožnja s hitrostjo nad 120 km/h v primerjavi s hitrostjo 80 km/h poveča porabo goriva za 30 odstotkov. Četrta, peta in šesta prestava so najbolj gospodarne z vidika porabe goriva.

 • Ste že slišali za eko-vožnjo? Tako lahko porabo goriva zmanjšate za 5 odstotkov. Speljite brez močnega dodajanja plina, v višjo prestavo pa prestavite čim prej in ohranjajte stalno hitrost. Povratni let Berlin-Budimpešta je dolg 1400 km in povzroči emisije 200-250 kg ogljikovega dioksida na osebo.

 • Klimatsko napravo uporabljajte varčno. Vključena klimatska naprava poveča porabo goriva in emisije CO2 za približno 5 odstotkov. Če je avtomobil vroč od sonca, se nekaj minut vozite z odprtimi okni, nato jih zaprite in vključite klimatsko napravo. Tako boste prihranili gorivo, potrebno za zbijanje začetne visoke temperature.

 • Poskusite potovati z vlakom! En sam potnik v avtu proizvaja 3-krat več emisij CO2 na kilometer, kot če bi potoval z vlakom.

 • Poiščite druge možnosti za letenje. Letenje je najhitreje rastoči vir emisij CO2 na svetu. Če letite, premislite o nadomestilu emisij ogljika. Obstajajo organizacije, ki izračunajo emisije, ki jih povzročite, in vlagajo sredstva v obnovljivo energijo.

Ugašaj >>  Recikliraj >>  Hodi >>  Spreminjaj >>