Domov » Okolje in energija » Prevzemi nadzor, pomagaj rešiti zemljo » Recikliraj

Recikliraj

Vse več evropskih vlad spodbuja pobude po recikliranju, zato recikliranje postaja enostavneje tudi za vsakega posameznika. Spoznajte nove in enostavne načine, kako odlagati odpadke, kot tudi kako izbrati proizvode in embalažo, ki imajo manjši vpliv na okolje.

  • Rabljeno steklo vrzite v ustrezne zabojnike. Od ostalih smeti posebej zbirajte papir in karton, plastiko in pločevinke. Recikliranje ene aluminijaste pločevinke lahko prihrani 90 odstotkov energije za izdelavo nove - 9 kg emisij CO2 na kilogram aluminija! Pri 1 kg reciklirane plastike je prihranek 1,5 kg CO2; pri 1 kg recikliranega stekla 300 gramov CO2; pri recikliranju 1 kg papirja namesto odlaganja na odlagališče pa se izognemo emisiji 900 gramov CO2 kot tudi emisiji metana.

  • Zmanjšajte odpadke. Večina izdelkov, ki jih kupujemo, povzročajo emisije toplogrednih plinov na takšen ali drugačen način, npr. med izdelavo in dobavo. Če nesete malico v službo v posebni škatli za večkratno uporabo in ne v embalaži za enkratno uporabo, prihranite energijo, potrebno za izdelavo nove embalaže.

  • Nakupovalno vrečko uporabite večkrat. Ko nakupujete, prihranite energijo in odpadke, če uporabite vrečko za večkratno uporabo, ne pa tisto za enkratno uporabo, ki jo dobite v vsaki trgovini. Odpadki ne samo izpuščajo CO2 in metan v ozračje, ampak tudi onesnažujejo zrak, vodo in tla. 1,5-litrska steklenica zahteva manj energije in proizvede manj odpadkov kot tri steklenice po 0,5 litrov.

  • Izberite izdelke, ki so v majhnih embalažah in kupujte izdelke,ki omogočajo ponovno polnjenje. Tako lahko zmanjšate količino smeti in uporabo energije!

  • Kupujte pametno: 1,5-litrska steklenica zahteva manj energije in proizvede manj odpadkov kot tri steklenice po 0,5 litrov.

  • Reciklirajte organske odpadke. Deponije odpadkov znašajo približno 3 odstotke EU emisij toplogrednih plinov z metanom, izpuščenim zaradi razpadanja biološko razgradljivih odpadkov. Z recikliranjem organskih odpadkov ali s kompostiranjem, če imate vrt, lahko pomagate pri odpravi tega problema! Samo pazite, da kompostirate pravilno, da je pri razkroju dovolj kisika, sicer bo kompost povzročal emisije metana in širile se bodo neprijetne vonjave.


Ugašaj >>  Recikliraj >>  Hodi >>  Spreminjaj >>