Domov » Okolje in energija » Prevzemi nadzor, pomagaj rešiti zemljo » Znižuj

Znižuj

Z majhnimi koraki lahko prispevate k globalnemu boju s podnebnimi spremembami in tako hkrati privarčujete veliko denarja pri računih za elektriko ter ogrevanje. Spodaj našteti nasveti vam prikazujejo kako lahko le-to dosežemo na enostaven način:

  • Znižajte temperaturo. Z zmanjšanjem temperature za samo 1 °C lahko račun za energijo zmanjšate za 5-10 odstotkov in se izognete do 300 kg emisij ogljikovega dioksida letno na gospodinjstvo.

  • Programirajte termostat, da ponoči in ko vas ni v hiši, ohranja nizko temperaturo, ko pa se zbudite ali vrnete domov, je temperatura spet prijetna. Tako zmanjšate račun za ogrevanje za 7-15 odstotkov.

  • Zamenjate stara okna z enojno zasteklitvijo s takšnimi, ki imajo dvojno. To zahteva nekaj sredstev, vendar pa se vam bo izguba energije skozi okna zmanjšala za polovico in se bo dolgoročno izplačalo. Če si privoščite najboljše, kar ponuja trg (lesene okvirje, dvojno zasteklitev, steklo z majhnimi emisijami in polnjenje z argonom), lahko prihranite celo več kot 70 odstotkov energije, ki se sicer izgubi.

  • Ne dopustite, da toplota uhaja iz vaše hiše dalj časa. Ko zračite hišo, odprite okna le za nekaj minut. Če pustite majhno režo cel dan, bi potrebna energija za vzdrževanje toplote v notranjosti v šestih mrzlih mesecih (10 °C ali nižja zunanja temperatura) pomenila skoraj 1 tono emisij ogljikovega dioksida.

  • Vgradite dobro izolacijo v vaš dom, ki je eden najučinkovitejših načinov za dolgoročno zmanjšanje emisij CO2 in varčevanje z energijo. Izguba toplote skozi zidove, streho in tla običajno znaša 50 odstotkov celotne izgube toplote v prostoru. Izolirajte rezervoarje z vročo vodo, cevi centralnega ogrevanja in praznine v stenah, za radiatorje pa namestite aluminijasto folijo.

  • Prestavite svoj hladilnik in zamrzovalnik – če sta zraven štedilnika ali grelnika vode, porabita več energije, kot bi jo, če bi stala samostojno. Če ju, denimo, postavite v topel kletni prostor, kjer je temperatura 30-35°C, se poraba energije skoraj podvoji in povzroči oddajanje dodatnih 160 kg emisij ogljikovega dioksida na hladilnik letno in 320 kg na zamrzovalnik. Z zmanjšanjem temperature za samo 1 °C lahko račun za energijo zmanjšate za 5-10 odstotkov in se izognete do 300 kg emisij CO2 letno na gospodinjstvo.

  • Redno odmrzujte stare hladilnike in zamrzovalnike. Še bolje je, če jih nadomestite z novejšimi modeli, ki omogočajo samodejne talilne cikle in so ponavadi do dvakrat bolj energetsko učinkoviti od svojih predhodnikov. Ko kupujete nove naprave (ne le hladilnike, ampak tudi pralne stroje, pomivalne stroje in drugo), izberite tiste z oznako evropska stopnja A+, ki pomeni, da so zelo učinkoviti – vendar pa prav tako primerjajte porabo energije med napravami z oznako A+, saj se lahko razlikuje.

  • Previdno nastavljajte delovanje. Če nastavite hladilnik na najbolj hladno nastavitev, ne boste samo porabili več energije - vaša hrana ne bo tako dolgo sveža, saj bi se lahko pokvarila zaradi zmrzovanja.
  • Izogibajte se dajanju vroče ali tople hrane v hladilnik. Energijo lahko prihranite tako, da hrano pustite, naj se ohladi, preden jo daste v hladilnik.

  • Preverite, ali je vaša voda prevroča. Ni potrebno, da je termostat nastavljen na več kot 60 °C. Enako velja za grelnik vode centralnega ogrevanja. Ne pozabite - 70 odstotkov energije, porabljene v gospodinjstvih v EU se porabi za ogrevanje domov, dodatnih 14 odstotkov pa za gretje vode.


Ugašaj >>  Recikliraj >>  Hodi >>  Spreminjaj >>