Domov » Okolje in energija » Učinkovita raba energije (ure)

Učinkovita raba energije (ure)

Rast porabe energije je potrebno nemudoma ublažiti, saj je takšna rast v danih razmerah dekadentno dejanje, ki na srednji in dolgi rok ogroža naše gospodarstvo, okolje in blaginjo. Res je, da se naše potrebe po energiji večajo, ampak samo s tem ne moremo upravičevati tako nagle rasti rabe energije. Energijo se moramo navaditi uporabljati kot vir, ki je omejen, razen tega pa ima številne nezaželene posledice, tako za družbo in gospodarstvo, kot za okolje.

Povečanje učinkovite rabe energije ne pomeni, da morajo državljani opustiti dejavnosti, da bi prihranili energijo. Nove tehnologije in učinkovitejše vedenje bodo prebivalcem dejansko omogočili, da izboljšajo svoje življenjske pogoje, ne da bi se morali pri tem odreči svojemu udobju.

Mnogo ljudi meni, da se temu ne morejo zoperstaviti. Prepričani so, da kot posamezniki ne morejo storiti ničesar, kar bi prineslo spremembe. Toda vsak lahko stori nekaj in skupaj lahko spremenimo stvari: pri svoji rabi energije smo lahko učinkovitejši.

Manjša poraba energije pomeni nižje račune za energijo. To je smiselno za celotno družbo in podjetja ter posameznike in družine. To ne pomeni »omejevanje energije« temveč, da ljudje nekaj misli posvetijo svoji rabi energije. Da ugasnejo televizijo in je ne pustijo v stanju pripravljenosti. Da uporabljajo varčne žarnice. Da izolirajo streho. Da pri nakupu novega avtomobila izberejo model, ki gorivo uporablja učinkoviteje in je okolju prijaznejše. Da gredo ljudje peš, kolesarijo ali uporabijo javni prevoz, kadar je le to mogoče.
 
Vir:

Nasvete za učinkovito rabo energije lahko najdete tukaj (PDF)