Domov » Koledar okoljskih dnevov » Svetovni dan podnebnih sprememb

Svetovni dan podnebnih sprememb


15. maj je svetovni dan podnebnih sprememb. Namen tega dne je opozoriti javnost na vse očitnejše in močnejše posledice podnebnih sprememb, ki jih s svojim načinom življenja povzroča človek.

Podnebje postaja vse bolj cenjen naravni vir, saj odločilno vpliva na proizvodnjo hrane, vodne vire, počutje in zdravje, proizvodnjo in porabo energije, promet in industrijsko dejavnost.

Sedanje spremembe podnebja že vplivajo na Evropo in ves svet. V naši moči je, da segrevanje ozračja preprečimo oziroma ga omilimo do te mere, da ne bo uničujoče vplivalo na okolje in življenje na Zemlji. Naša naloga je, da podnebje v sedanji obliki, ki je človeštvu razmeroma prijazna, ohranimo tudi prihodnjim rodovom.

Vsak izmed nas lahko prispeva svoj delež. Pomembno je, da se zavedamo, da poraba energije največ prispeva k emisijam toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje ozračja. S spreminjanjem naših vzorcev porabe, z majhnimi spremembami vsakodnevnega vedenja, lahko prihranimo več kot 20 odstotkov svoje sedanje porabe energije. Učinkovito varčevanje z energijo lahko dosežemo brez odrekanja ugodja in zmanjšanja kakovosti našega življenja.

Preberite več >>