EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI - od 16. do 22. septembra 2016Evropska pobuda Dan brez avtomobila se je začela leta 2000. Pobuda je ponujala sodelujočim mestom priložnost, da izrazijo skrb za vprašanja, povezana z okoljem. Občine so lahko za en dan, tj. 22. septembra, predstavile svoja središča v drugačni luči ter omejile motorizirani promet, spodbudile uporabo trajnostnih potovalnih načinov in ozaveščale javnost o okoljskih učinkih izbire prevoznih sredstev. Po uspehu Dneva brez avtomobila je bil leta 2002 uveden EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI, ki od takrat poteka vsako leto od 16. do 22. septembra.

Evropska komisija si je za mobilnost v mestih zadala dva ambiciozna cilja:
* postopno ukinjanje uporabe avtomobilov na konvencionalno gorivo do leta 2050 in
* zagotavljanje mestne logistike brez emisij v večjih urbanih središčih do leta 2030.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se v letu 2016 osredotoča na
štiri prednostna področja: inovacije, digitalizacija, prehod na nizko oglično družbo in ljudje. Njeno video sporočilo si lahko ogledate tukaj.

PAMETNA MOBILNOST ZA GOSPODARSKO USPEŠNOST je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti.
Raziskave namreč jasno kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas.

Oglejte si video spodaj in razmislite.Več o Evropskem tednu mobilnosti najdete na www.mobilityweek.eu ali na www.tedenmobilnosti.si

Priročnik za lokalne udeležence najdete tukaj.

Tematske smernice za leto 2016 pa tukaj.

Teden trajnostne mobilnosti v Mariboru 2016 - program Mestne občine Maribor« nazaj